Iedereen kent wel de term 'Steenkolenengels' bij een vertaling Engels. Tenenkrommende Engelse zinnen die op een of andere manier letterlijk vertaald zijn vanuit het Engels en de context van de hele zin als onderdeel van een verhaal compleet missen. Naast het nu alweer beroemde voorbeeld van de Tempo-team reclame zijn er nog legio voorbeelden van dit soort vertalingsfouten, die even jammer als hilarisch zijn. In dit artikel is te lezen dat ook het vertalen van en naar het Engels een grotere kunst is dan men in eerste instantie zou denken. Inzicht in dit soort valkuilen is daarom enorm handig om dat te voorkomen. ‘ This time I see it through the fingers'. De zin die blijft hangen bij de bewuste Tempo-team reclame. Een mooi staaltje reclame, maar ook vooral een mooi voorbeeld van het zogeheten ‘steenkolenengels'. Ondanks dat heel veel mensen zichzelf toch de capaciteit toedichten dat men vloeiend Engels kan in woord en geschrift (zijn vertaalbureau's dan overbodig?), worden er nog heel veel pijnlijke fouten gemaakt. Een klein overzicht:

" This college goes over ramps". In plaats van dat dit college over hellingen ging, ging het over rampen. Joop den Uyl, voormalig premier, heeft zich menig keer laten ontvallen dat we een natie zijn van begrafenisondernemers ("a nation of undertakers"). Dat hij eigenlijk bedoelde dat we een ‘volk van ondernemers' zijn kwam niet helemaal over. Dries van Agt vond dat hij zijn ‘mannetje' wel stond: ‘I can stand my little man'. Mensen die erg ‘concrete' willen worden. Leuk dat beton. Leuk, die zogeheten valse vrienden. Het levert allemaal wel heel veel humor op, soms bewust zoals "Unox, the worst operating system", soms onbewust "You have to screw up the number". Allemaal vertaalfouten die even hilarisch als pijnlijk kunnen zijn, vaak niet zonder dramatische gevolgen.

Een boek vertaalfouten

Dat deze vertaalfouten van de vorige alinea slechts het topje van de ijsberg zijn, wordt duidelijk met het boek van Paul Brians, emeritus professor Engels aan de Washington State University. Getiteld ‘Common Errors in English Usage', wordt er een overzicht gegeven van veelgemaakte fouten in het Engels. Opvallend is hierbij dat het er ontzettend veel zijn, fouten waar de auteur zich verder ook aan ergert, vooral omdat ze zoveel gemaakt worden. In een interview met Voice of America geeft hij het voorbeeld van ‘I could care less' als verkeerde toepassing van de oorspronkelijk ironische uitdrukking ‘I couldn't care less' als tenenkrommend Engels. Dit komt volgens Brians doordat men de ironie van de oorspronkelijke uitdrukking niet doorziet, waardoor men het woord not vergeet. Als topper geeft de hoogleraar aan ‘at all', wat in zijn ogen teveel als stopwoordje wordt gebruikt, wat de betekenis van het woord onderuit haalt.

Onbewust rotzooit men dus heel erg met taal, zelfs sommige native speakers hebben er soms nog moeite mee. Hoe vaak vragen wij niet aan iemand anders of een bepaald woord met een d, een t of een dt wordt geschreven? Hoe snel maken wij ook niet een fout als oud-premier den Uyl, met een lijst van een klein honderdtal valse vrienden in ons achterhoofd?

Schrikbarend is echter hoe snel deze vertaalfouten worden gemaakt en wat de gevolgen daarvan kunnen zijn. Koppig als we zijn, denken we vaak dat we zelf heel goed kunnen vertalen (‘dat vertaalbureau is echt niet nodig'), terwijl we ondertussen toch een (of zelfs meerdere) kleine taalblooper maken. Klein slippertje, soms met dramatische gevolgen.

Daarom: Schoenmaker, blijf bij je leest. Laat de vertalers Nederlands Engels van Vertaalbureau Perfect dat ook doen, zodat u niet aangekeken hoeft te worden op pijnlijke vergissingen.

Wij vertalen voor

Wij helpen je graag met jouw vertalingen Vertaalbureau Perfect België
Kom vrijblijvend in contact met ons

Wij helpen je graag met jouw vertalingen

Wij helpen dagelijks zowel kleine als grote bedrijven en organisaties hun internationale potentie te benutten. Wij denken met je mee en geven graag advies over de mogelijkheden. Interesse? Vraag dan een vrijblijvende offerte aan!

Vrijblijvende offerte aanvragen
Opdrachtgevers beoordelen ons gemiddeld met een 9.3 op basis van 636 beoordelingen
Alles verliep heel vlot, we werden goed geïnformeerd, en de kwaliteit van de vertaling was zeer goed. Zeer snelle en duidelijke communicatie. Staan open voor suggesties.
– Marlies De Coninck - Universiteit Gent
Referntie vertaalbureau universiteit gent
98% van onze klanten beveelt ons aan Vertaalbureau Perfect België
Onze klanten zijn ons visitekaartje

98% van onze klanten beveelt ons aan

Lees wat klanten zeggen
Gecertificeerd vertaalbureau met kwaliteitsgarantie Vertaalbureau Perfect België
Vertrouw op Vertaalbureau Perfect

Gecertificeerd vertaalbureau met kwaliteitsgarantie

Wij behoren tot de selecte groep vertaalbureaus die zowel ISO-9001 als ISO-17100 gecertificeerd zijn. Uniek is onze kwaliteitsgarantie die op elke vertaling van toepassing is. Daarnaast zijn wij B corp gecertificeerd. Een B Corp realiseert ook sociale en duurzame impact. Zo willen wij globalisering positief laten bijdragen. Elke dag een beetje beter worden is ons streven. Dit doen we al ruim 14 jaar.

Meer over onze kwaliteit en garantie
Het vertaalbureau dat de vaktaal van jouw doelgroep spreekt Vertaalbureau Perfect België
Vertaalbureau voor ieder vakgebied

Het vertaalbureau dat de vaktaal van jouw doelgroep spreekt

Jaarlijks vertalen wij voor ruim 2.000 uiteenlopende organisaties en worden onze teksten in alle windstreken gelezen. Ons team van in-house vertalers en taalspecialisten vindt de terminologie en toon waar jij mee verder kunt.

Bekijk al onze taalspecialismen
Meet the team

Wie zijn wij?

We ontmoeten je graag persoonlijk, maar ontdek vast wie we zijn.
Ontmoet ons team
Ontmoet ons team
© Copyright 2022 - Vertaalbureau Perfect B.V.