Wil je dat inwoners van andere landen ook producten of diensten bij jou af kunnen nemen? Zorg er dan voor dat de site ook beschikbaar is in de taal die jouw doelgroep spreekt. Je kunt hiervoor verschillende sites bouwen in allerlei talen, maar dit kost je onnodig veel geld. Je kunt namelijk ook gebruik maken van de technologie om jouw website of webshop te vertalen. Deze pagina staat volledig in het teken van de mogelijkheden met betrekking tot het vertalen van een website of webshop. We noemen opties om een website te vertalen, gaan in op het vertalen van een website in je browser en besteden aandacht aan het vertalen van een website op een mobiel apparaat. Aansluitend staan we stil bij website lokalisatie voor Content Management Systemen en webshop extensies.

Opties om website of webshop te vertalen

Wie een meertalige website op wil zetten, is vast en zeker benieuwd wat de mogelijkheden op het gebied van vertalen zijn. Grofweg onderscheiden we twee manieren om websites of webshop te vertalen: menselijke vertalingen en machinevertalingen of automatische vertalingen.

  1. Menselijke vertalingen

    Je kunt een website zelf woord voor woord vertalen. Doe dit alleen als je de taal waarin je de site wilt vertalen volledig onder de knie hebt. Is dit niet het geval? Dan wordt een tekst mogelijk niet goed vertaald, waardoor lezers er weinig tot niets van begrijpen. Als het jou niet verstandig lijkt om zelf een website te vertalen, kun je dit uitbesteden aan een professional. Vertaalbureau Perfect werkt met native speakers, waardoor je niet bang hoeft te zijn voor een foutieve vertaling.
  2. Machinevertalingen of automatische vertalingen

    Een website laten vertalen door een vertaalbureau brengt kosten met zich mee. Zit je hier niet op te wachten? Dan kun je voor machinevertalingen of automatische vertalingen kiezen. In een vertaalmachine plak je simpelweg de tekst die je wilt vertalen. De vertaling rolt hier vervolgens binnen een paar tellen uit. Veel browsers bieden tegenwoordig ook opties aan voor automatische vertalingen. De pagina wordt dan direct vertaald, waardoor het je zelf geen moeite kost. Ondanks dat dit makkelijke, snelle en goedkope manieren zijn om jouw website te vertalen, gaat het lang niet altijd om een foutloze vertaling.

Het vertalen van een website in je browser

Wie op zijn computer een website wil vertalen, kan dit door de browser laten doen. Vrijwel alle bekende en populaire browsers beschikken tegenwoordig over een geïntegreerde vertaalfunctie. Websites vertalen kan onder meer in Google Chrome, Safari en Firefox. Benieuwd hoe het vertalen van een website in je browser werkt? Wij leggen het hieronder uit voor de drie genoemde browsers.

  1. Google Chrome

    Via Google Chrome is het betrekkelijk eenvoudig om een website te vertalen. Aan de rechterkant van de adresbalk staat namelijk een icoontje. Ga je hier met jouw cursor op staan, dan verschijnt er ‘Deze pagina vertalen’. Klik hierop en kies de taal waarin je de pagina wilt vertalen. Google Chrome vertaalt de pagina vervolgens direct in de gewenste taal voor je. Vertalen in deze browser kan overigens ook door met je rechtermuisknop op de tekst te klikken. Klik je vervolgens op ‘Vertalen naar …’ of ‘Translate to …’? Dan wordt de website ook vertaald.
  2. Safari

    Heb je een Apple-computer? Dan gebruik je waarschijnlijk Safari als browser. Ook in deze standaard browser van Apple is het mogelijk om een website te vertalen. Wil je een website laten vertalen door de vertaalfunctie van Safari? Kijk dan of je de functie ‘Translate’ ziet staan in het veld ‘Smart Search’. Kies vervolgens in welke taal je de pagina wilt vertalen en Safari toont je de vertaling.
  3. Firefox

    Waar Google Chrome en Safari een ingebouwde vertaalfunctie hebben, geldt dit voor Firefox niet. Toch betekent dit niet dat je geen websites kunt vertalen als je deze browser gebruikt. Firefox heeft namelijk een speciale extensie die je aan de browser toe kunt voegen. Mozilla, het bedrijf achter Firefox, adviseert om de extensie ‘To Google Translate’ te gebruiken.
    Wie deze extensie wil installeren, klikt simpelweg op ‘Add to Firefox’. In het scherm met opties dat hierna verschijnt, kun je specifieke talen kiezen. Wil je in meerdere talen vertalen? Kies dan voor ‘Auto’ in het veld ‘Translate Text’. Vergeet vervolgens niet de wijzigingen op te slaan. Om een website te vertalen, klik je voortaan met de rechtermuisknop op de tekst en kies je voor ‘Translate this page’ en je krijgt de vertaling te zien.

Het vertalen van een website op een mobiel apparaat

Wie denkt dat alleen browser een website kunnen vertalen, heeft het mis. Ook mobiele apparaten kunnen je hier namelijk bij helpen. Benieuwd hoe dit in zijn werk gaat? Wij leggen je hieronder uit hoe je een website vertaalt op zowel een Android-toestel als een iPhone.

  1. Android

    Veel mensen die een Android-apparaat hebben, gebruiken Google Chrome als standaard browser. Hierdoor denk je misschien dat vertalen op dezelfde manier werkt als in de browser.Toch gaat vertalen op een Android-apparaat net iets anders in zijn werk dan vertalen in de browser op een computer of laptop. Op een smartphone of tablet verschijnt namelijk een pop-up onderin het scherm met de mogelijkheid om de website te vertalen. Verschijnt de pop-up niet automatisch? Open dan het menu door op de drie puntjes rechtsboven te klikken en kies voor ‘translate’.
  2. iPhone

    Heb je een iPhone of iPad? Ook dan is het makkelijk om een website te vertalen in de gewenste taal. Wie een site wil vertalen, klikt in de adresbalk op ‘aA’. In het menu dat vervolgens opent, zie je onder meer de optie ‘Translate to English’ staan. Als je hiervoor kiest, vertaalt Safari de pagina direct voor je in de gewenste taal.

Website lokalisatie voor Content Management Systemen

Website lokalisatie is een term waar je niet omheen kunt als je een website wilt vertalen, zeker niet als jouw site gebouwd is in een Content Management Systeem (CMS). Bij lokalisatie draait het niet alleen om het vertalen van de tekst zelf, maar houd je ook rekening met de doelgroep waarvoor je jouw site vertaalt. Als jij je op meerdere landen focust, kan er sprake zijn van tijdsverschil. Ook kan er met een andere valuta betaald worden. Bij website lokalisatie houd je hier rekening mee en zorg je ervoor dat jouw website aansluit bij de culturele normen en waarden van een ‘nieuwe’ doelgroep. Wordpress, Joomla en Drupal - de meestgebruikte CMS’en - hebben plugins ontwikkeld die je hierbij kunnen helpen.

Wordpress plugins

Heb je een Wordpress website en wil je deze vertalen? Dan kun je gebruik maken van een Wordpress vertaalplugin. Sommige van deze plugins zijn gratis, terwijl je voor anderen een (klein) bedrag betaalt. Benieuwd welke vertaalplugins je allemaal kunt gebruiken? Wij hebben hieronder 7 populaire opties voor je op een rijtje gezet.

  1. WPML WordPress-plug-in
  2. WP-multilang
  3. GTranslate-plug-in voor WordPress
  4. Polylang WordPress-plug-in
  5. Loco Translate
  6. TranslatePress WordPress-plug-in
  7. MultilingualPress

→ Meer informatie over de Wordpress plugins of het vertalen van een Wordpress website?

Joomla plugins

Als je jouw website gebouwd hebt in Joomla, kun je ook uit verschillende plugins kiezen waarmee bezoekers jouw website kunnen vertalen. Omdat Joomla één van de populairste CMS’en is, verbaast het je vast niet dat er verschillende mogelijkheden zijn. Hieronder noemen wij 5 vertaalplugins die veelvuldig gebrukt worden op Joomla websites.

  1. Smartcat-integratie voor Joomla
  2. SEF Vertalen Joomla-module
  3. GTranslate Joomla-module
  4. KMFasTrans PRO
  5. Easy Language

→ Meer informatie over de Joomla plugins of het vertalen van een Joomla website?

Drupal plugins

Wie zijn website gebouwd heeft via het CMS Drupal, hoeft niet voor ieder land een eigen website te maken. Je kunt namelijk een Drupal vertaalplugin installeren waarmee bezoekers jouw site in één klik kunnen vertalen in de gewenste taal. Benieuwd uit welke plugins je allemaal kunt kiezen? Wij hebben hier 4 populaire mogelijkheden onder elkaar gezet.

  1. TMGMT: Translation Management Tool
  2. Transliteratiefunctionaliteit
  3. GTranslate-module voor Drupal
  4. Smartcat-integratie voor Drupal

→ Meer informatie over de Drupal plugins of het vertalen van een Drupal website?

Webshop extensies

Wie een eigen webshop heeft, wil mogelijk ook producten verkopen aan inwoners van andere landen. Dit kan alleen als de webshop beschikbaar is in verschillende talen. Heb je een WooCommerce, Magento, OpenCart, Shopify of Prestashop webshop? Dan kun je uit verschillende extensies kiezen om jouw webshop in meerdere talen aan te bieden. Hieronder zetten we de populairste extensies voor de verschillende soorten webshops op een rijtje.

WooCommerce extensies

  1. TranslatePress
  2. Polylang
  3. WooCommerce Multiligual
  4. Weglot
  5. MultilingualPress

→ Meer informatie over de WooCommerce extensies of het vertalen van een WooCommerce webshop?

Magento webshop extensies

  1. Appjetty Vertaler
  2. Smartcat-integratie voor Magento
  3. Lingotek
  4. Language Translator
  5. MarsTranslation Product Translation

→ Meer informatie over de Magento extensies of het vertalen van een Magento webshop?

OpenCart extensies

  1. Google Translate Full Excellent
  2. Microsoft Azure Marketplace (Bing) Auto-Translator
  3. Google Translate Every Page Plugin
  4. Multi language translate suggestion
  5. Translation/Translate PRO - SEO Compatible

→ Meer informatie over de OpenCart extensies of het vertalen van een OpenCart webshop?

Shopify extensies

  1. LangShop
  2. Weglot
  3. Langify
  4. Transcy
  5. G | translate

→ Meer informatie over de Shopify extensies of het vertalen van een Shopify webshop?

Prestashop extensies

  1. Alles vertalen - Gratis en onbeperkt vertalen
  2. Inhoud vertalen - Gratis en onbeperkt vertalen
  3. Glotio
  4. Weglot
  5. G-Translate

→ Meer informatie over de Prestashop extensies of het vertalen van een Prestashop?

Veelgestelde vragen over de mogelijkheden voor het vertalen van een website

Je kunt zelf een website vertalen, maar je kunt dit ook uitbesteden aan een vertaalbureau. Uitbesteden brengt kosten met zich mee, maar levert wel een foutloze vertaling op. Wie liever geen kosten wil maken, kan kiezen voor een machinevertaling of een automatische vertaling.

Ondanks dat machinevertalingen en automatische vertalingen makkelijk, snel en goedkoop zijn, zit er ook een groot nadeel aan. De vertalingen zijn namelijk niet altijd geheel foutloos, waardoor teksten vragen op kunnen roepen.

Dat hangt af van de browser die je gebruikt. In Google Chrome verschijnt vaak automatisch een pop-up die je de mogelijkheid biedt om een website te vertalen. Bij Safari kies je in Smart Search voor ‘Translate’ en bij Firefox moet je eerst een extensie installeren om een website te kunnen vertalen.

Ja, ook op jouw smartphone kun je een website vertalen. Bij een Android-apparaat verschijnt er vaak standaard een pop-up onderin het scherm. Als deze optie niet verschijnt, kun je de site via het menu vertalen. Een website vertalen op een apparaat van Apple kan door in de adresbalk op ‘aA’ te klikken en voor ‘Translate to …’ te kiezen.

Wanneer je jouw bezoekers de mogelijkheid wilt bieden om een webshop te vertalen, kun je gebruik maken van speciale extensies voor vertalingen. WooCommerce, Magento, OpenCart, Shopify en Prestashop bieden stuk voor stuk verschillende extensies aan om een webshop te vertalen.

© Copyright 2024 - Vertaalbureau Perfect B.V.