Iedereen is wel bekend met ‘Scandinavië’. Echter wanneer je mensen op straat zult gaan vragen welke landen er nou tot Scandinavië behoren, zal je waarschijnlijk vele verschillende antwoorden horen.

In dit blogbericht zullen we toelichten waar deze verwarring vandaan komt.

Scandinavische landen

Welke landen tot Scandinavië behoren hangt er vanaf hoe je Scandinavië gedefinieerd:

  • Geografisch gezien betrekt Scandinavië enkel Zweden en Noorwegen. Scandinavië staat namelijk voor het schiereiland in het noorden van Europa.
  • Politiek gezien bestaat Scandinavië uit Denemarken, Noorwegen en Zweden.
  • Tot slot is er dan nog het historische en culturele aspect. Op basis van deze factoren bestaat Scandinavië uit de lidstaten van de Noordse Raad. Tot deze Raad behoren Denemarken, Finland, IJsland, Noorwegen en Zweden.

Scandinavische talen

Tot de Scandinavische talen (vanuit het historisch en culture aspect) behoren het Deens, Fins, Noors, IJslands en Zweeds. Hieronder zullen we ze even kort toelichten:

Deens

Het Deens is van oorsprong een Oud-Germaanse taal met ongeveer 5,5 miljoen sprekers wereldwijd. Zowel het Duits als het Nederlands(!) hebben door de jaren heen veel invloed gehad op het huidige Deens.

Fins

Het Fins is naast het Zweeds een officiële taal en betreft de meest afwijkende taal binnen Scandinavië. Het Fins behoort tot de Finoegrische taalfamilie. Tot deze taalfamilie behoort bijvoorbeeld ook het Ests maar ook het Hongaars. Opvallend is dat het Fins veel overeenkomsten kent met het Hongaars.

Noors

Het Noors is net als het Deens een Oud-Germaanse taal met 4,5 miljoen sprekers wereldwijd. Vroeger (6de eeuw naar Christus) sprak iedereen in Scandinavië het Noors (toentertijd het Oernoords geheten). De taal is nauw verwant met het Deens en het Zweeds. Opvallend is dat het twee verschillende schrijfstijlen kent, namelijk het Nynorsk en het Bokmål. Het Nynorsk wordt echter maar door 10% van de bevolking gebruikt.

IJslands

Het IJslands wordt door maar 320.000 mensen gesproken. IJsland behoort daarnaast ook tot het dunst bevolkte land van Europa. De taal kent ook haar oorsprong uit het Noors (Oernoors). Waar het Zweeds, Noors en Deens nog behoorlijk wat overeenkomsten hebben kent het IJslands een grotere afwijking van het Noors.

Zweeds

Het Zweeds is de officiele taal van Zweden. Naast Zweden wordt de taal ook gesproken in de grote delen van Finland en Noorwegen. De taal is nauw verwant met het Noors en het Deens en kent haar oorsprong ook in het Oernoors. Kenmerkend voor het Zweeds is de melodie. Het is namelijk een toontaal; de toon (melodie) waarmee gesproken bepaalt over welk woord er gesproken wordt. Het kan dus voorkomen dat op papier een woord exact hetzelfde wordt geschreven, maar door de toon (uitspraak) toch verschillende betekenissen heeft.

Nu ben je er weer van op de hoogte waar Scandinavië voor staat. Mocht je een vertaling nodig hebben naar één van de Scandinavische talen; aarzel niet en vraag vrijblijvend een offerte aan.

Wij leveren topkwaliteit vertalingen voor o.a.

Wij helpen je graag met jouw vertalingen Vertaalbureau Perfect België
Kom vrijblijvend in contact met ons

Wij helpen je graag met jouw vertalingen

Wij helpen dagelijks zowel kleine als grote bedrijven en organisaties hun internationale potentie te benutten. Wij denken met je mee en geven graag advies over de mogelijkheden. Interesse? Vraag dan een vrijblijvende offerte aan!

Vrijblijvende offerte aanvragen
Opdrachtgevers beoordelen ons gemiddeld met een 9.2 op basis van 723 beoordelingen
Blij verrast ben ik door de communicatie, snelheid en de geleverde kwaliteit van Vertaalbureau Perfect!
– Bart van Liempd - Randstad
Randstad logo quote
98% van onze klanten beveelt ons aan Vertaalbureau Perfect België
Onze klanten zijn ons visitekaartje
98% van onze klanten beveelt ons aan
Lees wat klanten zeggen
Gecertificeerd vertaalbureau met kwaliteitsgarantie Vertaalbureau Perfect België
Vertrouw op Vertaalbureau Perfect

Gecertificeerd vertaalbureau met kwaliteitsgarantie

Wij behoren tot de selecte groep vertaalbureaus die zowel ISO-9001 als ISO-17100 gecertificeerd zijn. Uniek is onze kwaliteitsgarantie die op elke vertaling van toepassing is. Daarnaast zijn wij B Corp gecertificeerd. Een B Corp realiseert ook sociale en duurzame impact. Zo willen wij globalisering positief laten bijdragen. Elke dag een beetje beter worden is ons streven. Dit doen we al ruim 15 jaar.

Bekijk onze certificeringen
Het vertaalbureau dat de vaktaal van jouw doelgroep spreekt Vertaalbureau Perfect België
Vertaalbureau voor ieder vakgebied

Het vertaalbureau dat de vaktaal van jouw doelgroep spreekt

Jaarlijks vertalen wij voor ruim 2.000 uiteenlopende organisaties en worden onze teksten in alle windstreken gelezen. Ons team van in-house vertalers en taalspecialisten vindt de terminologie en toon waar jij mee verder kunt.

Bekijk al onze taalspecialismen
Meet the team

Wie zijn wij?

We ontmoeten je graag persoonlijk, maar ontdek vast wie we zijn.
Ontmoet ons team
Ontmoet ons team
© Copyright 2024 - Vertaalbureau Perfect B.V.