Claustrofobie, arachnofobie en aquafobie zullen u vast wel bekend voor komen. Fobieën, het zijn psychische aandoeningen waarbij iemand een grote angst ontwikkelt voor bepaalde fenomenen of situaties. Nu kan ik me best voorstellen dat je bang bent voor kleine ruimtes, spinnen of water. Maar het schijnt dat er ook mensen zijn die last hebben van “anglofobie”. Mensen die last hebben van Anglofobie hebben een grote afkeer of een gevoel van angst voor alles wat maar te maken heeft met Engeland en de Engelse taal.

Taalpurisme

Bij een deel van deze mensen heeft het te maken met “taalpurisme”. Dat wil zeggen dat zij streven naar taalgebruik zonder buitenlandse woorden en invloeden. Zij hebben een afkeer tegen zinsvolgordes en woorden die ontleend worden uit het Engels. Het zal u dan ook niet verbazen dat anglofobie voornamelijk in landen als Frankrijk voorkomt. En dat komt niet alleen door de historie die Engeland en Frankrijk samen hebben. Fransen zijn erg op hun eigen taal gesteld en zullen niet graag Engels leren. Veel voorkomende voorbeelden van leenvertalingen in Nederland zijn:

Een glimp opvangen; komt de Engelse zin to catch a glimpse
Sorry; in plaats van het spijt me, volledig overgenomen uit het Engels
Biefstuk; komt van het Engelse beef steak.

Oorzaak

De oorzaak van anglofobie heeft veelal te maken met de geschiedenis van Engeland met betrekking tot kolonisme. Maar ook stereotypen dragen een steentje bij aan de afkeer voor Engeland. Stereotypen, die mede dankzij het dominante Engeland tijdens het kolonisme zijn ontstaan, zijn dat Engelsen ordinair zijn en dat ze zich superieur voelen tegenover de rest van de wereld.
In Nederland staat men erg open voor Engelse invloeden. Tegenwoordig maken we gebruik van tal van woorden die ontleend zijn uit de Engelse taal (Nederengels). Het fenomeen dat Nederland (en ook België) juist erg openstaat voor Engelse invloeden heet anglofilie. Het opmerkelijke is dat anglofilie juist weer de reden is dat anglofobie ontstaat. Anglofobie is namelijk vaak een reactie op anglofilie.

© Copyright 2024 - Vertaalbureau Perfect B.V.