De meeste Nederlanders weten wel wat Franse woorden als ‘bonjour’, ‘oui’ en ‘s’il vous plaît’ betekenen. Toch houdt de kennis van veel mensen hier al snel op. Als je nooit in aanraking komt met de Franse taal, is het vrij logisch dat je er niet veel van weet. Ben je druk bezig met Frans leren? Of vind je het leuk om je verder in deze taal te verdiepen? Lees dan vooral verder. Vertaalbureau Perfect licht hier namelijk 13 weetjes en feiten over de Franse taal uit.

  1. Wereldwijd spreken zo’n 285 miljoen mensen Frans

    In Frankrijk worden verschillende talen gesproken, maar toch heeft dit land maar één officiële taal. Deze taal wordt Frans genoemd. Vanwege de naam denk je misschien dat er alleen in Frankrijk Frans wordt gesproken, maar dat is niet het geval. In België en Zwitserland wordt bijvoorbeeld ook Frans gesproken. Ook in andere landen zijn er mensen die Frans spreken. Verspreid over de wereld zijn er zelfs zo’n 285 miljoen mensen die deze taal spreken. Van 77 miljoen mensen is Frans de moedertaal, terwijl 208 miljoen mensen Frans als tweede taal hebben.

  2. Het merendeel van de Franstaligen woont in Afrika

    Omdat het Frans afkomstig is uit Frankrijk, verwacht je misschien dat de meeste Franstaligen in Europa wonen. Toch is dit niet het geval. Afrika is namelijk het continent met de meeste Franstaligen. Hier wordt naar schatting Frans gesproken door zo’n 120 miljoen mensen. In 29 Afrikaanse landen is dit zelfs de officiële taal. Dit is onder meer het geval in: Democratische Republiek Congo, Madagaskar, Kameroen, Ivoorkust, Niger, Burkina Faso, Mali, Senegal, Tsjaad, Guinea, Rwanda, Burundi, Benin, Togo, Centraal Afrikaanse Republiek, Congo, Gabon, Equatoriaal Guinea, Djibouti en Comoren.

  3. De Franse taal wordt op 5 continenten gesproken

    Europa en Afrika zijn niet de enige twee werelddelen waar men Frans spreekt. In totaal wordt deze taal namelijk op vijf van de zeven continenten gesproken. Ook in Noord-Amerika, Zuid-Amerika en Azië zijn er landen waar Frans gesproken wordt. Dit is het gevolg van de Franse kolonisatie. Gedurende twee kolonisatieperiodes in de geschiedenis werden landen in verschillende werelddelen een Franse kolonie. Omdat de Fransen hier de macht hadden, werd er Frans gesproken. In veel voormalige Franse kolonies is deze taal blijven hangen. Er zijn zelfs kolonies waar Frans nog steeds de officiële taal is.

  4. Frans is een Romaanse taal

    Net als het Italiaans en Spaans is ook het Frans een Romaanse taal. Deze talen stammen af van het Latijn. De Franse taal wordt overigens al sinds jaar en dag gebruikt. In de negende eeuw dook namelijk de eerste tekst in deze taal op. De taal waarin deze tekst geschreven was, staat tegenwoordig overigens bekend als oudfrans. De Franse taal wordt tot op de dag van vandaag nog op veel plekken in de wereld gebruikt. Zo is het - naast Engels en Duits - bijvoorbeeld ook één van de drie werktalen van de Europese Unie.

  5. Er is een officiële dag van de Franse taal

    Wist je dat er een officiële dag van de Franse taal is? Sinds 2014 vindt deze dag in Nederland traditiegetrouw plaats op de tweede donderdag van november. Honderden middelbare scholen staan dan in het teken van de Franstalige wereld. Leerlingen kunnen onder meer workshops volgen die in het teken staan van de Franse taal. Ook op basisscholen wordt er steeds vaker aandacht besteed aan de dag van de Franse taal.

  6. Fransen houden niet van tutoyeren

    In Nederland hebben we de neiging om iemand al snel te tutoyeren. Met dit uit het Frans afkomstige woord bedoelen we dat je iemand aanspreekt met ‘je’ of ‘jij’ in plaats van ‘u’. Volgens de Franse etiquette is dit echter niet gebruikelijk. De meeste Fransen vinden het zelfs vreselijk om getutoyeerd te worden. Ga je op vakantie naar Frankrijk of doe je zaken met een Frans bedrijf? Spreek iemand dan niet te snel aan met ‘tu’ (jij), maar gebruik vooral ‘vous’ (u). Gebruik ‘tu’ pas als de ander aangeeft dat je hem mag tutoyeren.

  7. De Franse taal heeft verschillende dialecten

    Net als veel andere talen heeft ook het Frans de nodige dialecten. Zo wordt er in het ene deel van Frankrijk op een iets andere manier gesproken dan in het andere deel. Ook buiten Frankrijk zijn er de nodige Franse dialecten. Wanneer je iemand uit Frankrijk en iemand uit Canada naast elkaar zet en ze allebei Frans laat spreken, hoor je direct het verschil. Dit komt vooral doordat de Franse taal buiten Frankrijk wordt beïnvloed door andere talen. Het Canadees-Frans wordt bijvoorbeeld beïnvloed door het Engels. Niet gek, want dit is naast het Frans ook een officiële taal in Canada.

  8. Veel talen hebben invloeden uit het Frans

    Omdat Frans wereldwijd veel gesproken wordt, komen er veel invloeden uit deze taal terug in andere talen. Dit is ook in het Nederlands het geval. Hieronder zetten we een aantal woorden op een rijtje die oorspronkelijk uit Frankrijk komen, maar die inmiddels allemaal ingeburgerd zijn in Nederland.

    • Bouillon
    • Douche
    • Capuchon
    • Fauteuil
    • Bagage
    • Ambiance
    • Ensemble
    • Douane
    • Bureau
    • Chauffeur
  9. Frans leren kost veel tijd

    Wil je de Franse taal onder de knie krijgen? Verwacht dat niet dat je dit binnen een paar dagen lukt. Frans leren kost namelijk veel tijd. Hoe minder kennis je van deze taal hebt, des te meer tijd het je kost. Het leren van Franse woorden zorgt vaak niet voor problemen, maar de grammatica doet dit wel. Wil je zowel foutloos spreken als formeel en informeel schrijven in het Frans? Dan moet je de Franse grammatica goed kennen. Daarnaast is het van belang dat je weet hoe je Franse woorden uitspreekt. Kortom: je bent wel even zoet voordat je foutloos Frans kunt spreken en schrijven.

  10. Frans is voor Engelsen redelijk makkelijk te leren

    Waar Frans leren voor Nederlanders vaak veel tijd en moeite kost, is dit voor een groot deel van de Engelstaligen niet het geval. Dit komt vooral doordat Franse en Engelse woorden veel overeenkomsten met elkaar hebben. Zo worden er tal van leenwoorden uit het Frans in het Engels gebruikt en andersom. Spreek je een aardig woordje Engels en wil je Frans leren? Dan kost dit je waarschijnlijk (veel) minder tijd dan wanneer je de Engelse taal niet machtig bent.

  11. Het eerste Franse woordenboek verscheen in 1606

    De eerste tekst in het Frans dateert uit de negende eeuw. Daarom denk je misschien dat het eerste woordenboek niet lang op zich liet wachten. Toch duurde het nog een behoorlijke tijd voor het eerste Franse woordenboek verscheen. Deze werd namelijk ‘pas’ in 1606 uitgegeven. Dit was zelfs nog flink later dan het eerste grammaticaboek in het Frans. Deze dateert namelijk uit 1531.

  12. Faux amis komen veel voor in het Frans

    Als een Frans woord veel op een Nederlands woord lijkt, gaan veel mensen er vanuit dat ze ook hetzelfde betekenen. Omdat dit lang niet altijd het geval is, noemen we dit soort woorden ook wel valse vrienden, of ‘faux amis’ in het Frans. Zo betekent het Franse woord ‘brave’ in het Nederlands ‘moedig’ en niet ‘braaf’. Foute vrienden komen vooral veel voor bij het vertalen van teksten naar het Frans of Nederlands. Wil je dit soort fouten voorkomen? Overweeg dan om Franse vertalingen uit te besteden aan een gespecialiseerd vertaalbureau met native speakers in dienst.

  13. De Fransen zijn trots op de taal en historie ervan

    Fransen staan algemeen bekend als een erg trots volk. En dan met name met betrekking tot hun taal, het Frans. Dan denk je misschien, dit is ook niet zo vreemd, aangezien Fransen in hun land van alles voorzien zijn en dus niet zo veel te doen hebben met andere landen. Maar dit is niet de enige oorzaak van hun chauvinistische gedrag. Er zijn een aantal dieper liggende oorzaken die hieraan ten grondslag liggen:

    • In de periode van de 17e tot en met de 19e eeuw was het Frans de taal voor internationale communicatie. Tegenwoordig is de taal voor internationale communicatie overgenomen door het Engels. Het Franse alfabet ziet er hetzelfde uit als het Nederlandse, echter wordt de W in principe niet gebruikt in de Franse taal. Enkele uitzonderingen daargelaten.
    • Frans is de officiële voertaal binnen de UN, het Rode Kruis, de NATO en het Internationaal Olympisch Comité.
    • De Académie Française is in Frankrijk het officiële orgaan voor vocabulaire en grammatica. Zij nemen liever geen Engelstalige woorden in het woordenboek op. Hieruit blijkt maar weer hoe trots men op de eigen taal is, en hoe sceptisch men tegenover andere talen is.
    • Frans is wereldwijd de meest onderwezen vreemde taal, naast het Engels.
    • Er spreken meer mensen het Frans als tweede taal, dan mensen die het Frans als moedertaal hebben.
    • De Franse taal wordt in veel landen als de taal der liefde beschouwd. Echter heeft dit, ondanks de zwoele klanken, weinig met de taal zelf te maken. Het Frans stamt namelijk af van het Latijn, een Romaanse taal. Het Romaans is afgeleid van het woord romantiek, vandaar dat de Franse taal hiermee in verband wordt gebracht.
    • Een nieuwe manier om Frans te leren die erg populair is is om Frans te leren op vakantie in Frankrijk zelf. Op het internet zijn er zelfs al zogenaamde ‘taalreizen’ te vinden.
    • Het Frans wordt in veel landen ook als tweede taal gesproken. Onder andere in Cambodja, Vietnam en Algerije wordt het Frans als tweede taal gehanteerd.
    • De Franse taal is, naast in Frankrijk, Haïti en Luxemburg ook in veel Afrikaanse landen de moedertaal. In maar liefst 15 Afrikaanse landen is Frans de moedertaal. Dit is natuurlijk nog een overblijfsel van het koloniale tijdperk.
    • Het Frans heeft, zoals je kunt lezen, een erg rijke geschiedenis. Het is ook een omvangrijke taal. Het is dus begrijpelijk dat men in Frankrijk erg trots is op de taal. En dat zij dus enigszins tegen het Engels zijn is dan ook niet zo gek, zeker niet gezien de huidige ‘verengelsing’ van de wereld.
© Copyright 2024 - Vertaalbureau Perfect B.V.