Op de aarde worden ontelbaar veel verschillende talen of varianten op talen gesproken. In de loop van tijd zijn enkele van deze talen in vergetelheid geraakt, wat er uiteindelijk toe heeft geleid dat ze uitstierven. Hoe kan een taal uitsterven? Hier zijn meerdere redenen voor te bedenken. De voornaamste reden voor het uitsterven van talen is het gevolg van verschuiving in machtspositie.

Talen uit de oudheid

Zo werd in het Romeinse rijk onder de elite Oudgrieks gesproken. Oudgrieks was tevens gangbaar als internationale taal in die tijd. Na de val van het Romeinse rijk stierf het Oudgrieks echter uit en kan het tegenwoordig als dode taal worden bestempeld. In geïsoleerde Griekse gemeenschappen rondom de Zwarte Zee zijn er nog mensen die een variant lijkende op het Oudgrieks spreken.

Een andere uitgestorven taal, wellicht de bekendste, is het Egyptisch. Egypte gold net als Rome en Griekenland als één van de meest ontwikkelde culturen in de Oudheid. Het is de oudste geschreven taal die bij eenieder bekend is, namelijk de hiërogliefen. Het Egyptisch werd gesproken tot ongeveer 700 voor Christus. Tegenwoordig wordt er een vereenvoudigde variant van Arabisch gesproken, het zogeheten Egyptisch-Arabisch.

Onlangs uitgestorven

Een taal die nog geen drie jaar geleden is uitgestorven betreft het Eyak, een Indiaanse taal die vroeger in Alaska werd gesproken. Marie Smith uit Cordova was de enige moedertaalspreekster van het Eyak. Zij stierf echter in 2008 en nam de taal daarmee haar graf in. Het tegenwerken van Indiaanse talen door de Amerikaanse overheid heeft er toe geleid dat het Eyak uitstierf en overige Indiaanse talen nog in zeer kleine getale gesproken worden.

Overige 'dode' talen

Andere talen die de tijd ook niet overleefd hebben zijn het Gotisch, het Oudpruisisch, het Oudkerkslavisch en het Cornisch.

Ons vertaalbureau en haar vertalers houden zich echter bezig met vertalingen naar talen die tegenwoordig (nog?) wel worden gesproken.

Wij leveren topkwaliteit vertalingen voor o.a.

Wij helpen je graag met jouw vertalingen Vertaalbureau Perfect België
Kom vrijblijvend in contact met ons

Wij helpen je graag met jouw vertalingen

Wij helpen dagelijks zowel kleine als grote bedrijven en organisaties hun internationale potentie te benutten. Wij denken met je mee en geven graag advies over de mogelijkheden. Interesse? Vraag dan een vrijblijvende offerte aan!

Vrijblijvende offerte aanvragen
Opdrachtgevers beoordelen ons gemiddeld met een 9.3 op basis van 714 beoordelingen
Blij verrast ben ik door de communicatie, snelheid en de geleverde kwaliteit van Vertaalbureau Perfect!
– Bart van Liempd - Randstad
Randstad logo quote
98% van onze klanten beveelt ons aan Vertaalbureau Perfect België
Onze klanten zijn ons visitekaartje
98% van onze klanten beveelt ons aan
Lees wat klanten zeggen
Gecertificeerd vertaalbureau met kwaliteitsgarantie Vertaalbureau Perfect België
Vertrouw op Vertaalbureau Perfect

Gecertificeerd vertaalbureau met kwaliteitsgarantie

Wij behoren tot de selecte groep vertaalbureaus die zowel ISO-9001 als ISO-17100 gecertificeerd zijn. Uniek is onze kwaliteitsgarantie die op elke vertaling van toepassing is. Daarnaast zijn wij B Corp gecertificeerd. Een B Corp realiseert ook sociale en duurzame impact. Zo willen wij globalisering positief laten bijdragen. Elke dag een beetje beter worden is ons streven. Dit doen we al ruim 15 jaar.

Bekijk onze certificeringen
Het vertaalbureau dat de vaktaal van jouw doelgroep spreekt Vertaalbureau Perfect België
Vertaalbureau voor ieder vakgebied

Het vertaalbureau dat de vaktaal van jouw doelgroep spreekt

Jaarlijks vertalen wij voor ruim 2.000 uiteenlopende organisaties en worden onze teksten in alle windstreken gelezen. Ons team van in-house vertalers en taalspecialisten vindt de terminologie en toon waar jij mee verder kunt.

Bekijk al onze taalspecialismen
Meet the team

Wie zijn wij?

We ontmoeten je graag persoonlijk, maar ontdek vast wie we zijn.
Ontmoet ons team
Ontmoet ons team
© Copyright 2024 - Vertaalbureau Perfect B.V.