Waarschijnlijk ben je een ondernemer. Na een succesvolle introductie van jouw product ben je in Nederland de grenzen van de groei van jouw bedrijf tegengekomen. Gelukkig is Nederland lid van de Europese Unie, waarbij vrij handelsverkeer mogelijk is met de gehele Europese Unie. Je weet dat jouw goederen waarschijnlijk ook zullen aanslaan in Spanje. Met meer dan 47,3 miljoen inwoners is deze markt 3 keer zo groot als de Nederlandse markt. Maar waar moet je aan denken bij het exporteren van jouw goederen naar Spanje?

Mogelijke valkuilen

Een valkuil waar vaak onvoldoende rekening mee wordt gehouden zijn de culturele verschillen tussen de Nederlandse zakelijke markt en de Spaanse zakelijke markt. Er zijn natuurlijke culturele verschillen (denk aan bijvoorbeeld de siësta) te overwinnen en een taalbarrière te slechten, zeker omdat de Spaanse zakenmensen over het algemeen minder kennis hebben van de Engelse taal dan Nederlandse zakenmensen.

Schakel hulp in

Om hierin optimaal de Spaanse markt te benaderen kan het handig zijn een Spaanse tussenpersoon te zoeken. Een Spaanse tussenpersoon is vertrouwd met de Spaanse markt en de gebruiken in het Spaanse zakenleven. Een goede tussenpersoon weet jouw product of dienst naar iets waardevols voor de Spaanse markt te vertalen. Echter is het lastig een goede tussenpersoon te vinden, omdat de beste tussenpersonen nu eenmaal niet als eerste in de zoekmachines terugkomen.

Importeren naar Spanje

In Spanje is er een uitgebreide traditie op het gebied van importeurs, waarop veel Spaanse handelsorganisaties actief zijn. Dit zijn vooral grote handelsorganisaties die kleinere, regionale handelsorganisaties bedienen voor de lokale markt. Door het grote aantal provincies in Spanje en autonomie van bepaalde regio’s (zoals Catatoni­e) is het noodzakelijk goed op de hoogte te zijn van de regionale verschillen, ook omdat het dus op het niveau van de regelgeving kan verschillen.

Economische verschillen

Verder is het ook handig rekening te houden met de economische verschillen in Spanje. Het Noord-oosten van Spanje is bijvoorbeeld aanzienlijk welvarender dan de rest van Spanje, Madrid uitgezonderd.

Voor ondernemers die willen kijken naar vakbeurzen in Spanje, het handig te kijken bij de Asociación de Ferias Españolas, waarbij de grootste beurscomplexen in Spanje zijn aangesloten. Zij organiseren samen meer dan 90% van de vakbeurzen in Spanje. Vooral de beurzen in Madrid, Barcelona, Bilbao, Zaragoza en Valencia hebben in Spanje een goede naam. Ondernemers kunnen hier in contact komen met hun Spaanse vakgenoten om vruchtbare samenwerkingen te laten ontstaan.

Wij helpen graag verder

Vertaalbureau Perfect hoopt dat dit mee kan werken aan een succesvolle introductie van jouw product op de Spaanse markt. Wij dragen daar natuurlijk graag een steentje aan bij door het vertalen van jouw website en ander promotiemateriaal naar het Spaans.

De beursfederatie: Associación de Ferias Españolas: www.afe.es
Brancheorganisatie voor handelsagenten: Asociación de Agentes Comerciales: www.cgac.es

© Copyright 2024 - Vertaalbureau Perfect B.V.