Je hebt tussen Duitsland en Nederland veel te maken met cultuurverschillen. Hieronder een overzicht van tips om Duitsers te begrijpen.

 1. Duitser bestaat niet

  Er is geen algemene Duitser. Net als hier in Nederland verschillen zijn tussen Brabanders, Friezen en Amsterdammers, is dat in Duitsland ook zo.

 2. Duitsland bestaat niet

  In Nederland wordt alles vanuit Den Haag geregeld. In Duitsland heb je wel 16 “Den Haags”. Die deelstaten hebben veel meer macht dan provincies bij ons. Het lijkt wat dat betreft een beetje op Amerika. Elke deelstaat voelt zich en handelt zo onafhankelijk mogelijk.

 3. Je komt niet om Duitsland heen

  Met maar liefst 83,2 miljoen inwoners heeft Duitsland veruit het grootste aantal inwoners van Europa. Economisch gezien is het wereldwijd een van de grootste exportlanden en heeft dan ook een grote stem in de Europese politiek. Met 9 buurlanden ligt Duitsland centraal in Europa, waardoor vrijwel niemand er omheen kan.

 4. Duitsers zijn vaak beleefder en afstandelijker

  Duitsers zijn erg voorzichtig als het gaat om het leggen van contacten. Ze kijken eerst de kat uit de boom. Hierdoor komen ze vaak wat formeler, maar dus ook beleefder over. Nederlanders willen graag aardig gevonden worden, Duitsers willen graag gerespecteerd worden.

 5. Voorzichtig met grapjes

  In Nederland willen we in een serieus gesprek nog wel eens een grapje tussendoor maken. In Duitsland is dit geheel ongebruikelijk. Ze snappen dan ook niet waarom er gelachen zou moeten worden.

 6. Regels en afspraken, Gründlichkeit

  Duitsers houden zich strikt aan afspraken. Waar wij Nederlanders regels meer als richtpunt zien waarvan afgeweken kan worden, moet in Duitsland alles volgens de regels gaan.

 7. Gezelligheid gaat beter via eten en drinken

  Eten en drinken is voor Duitsers belangrijker dan voor Nederlanders. Je kunt je geen gezin, vriendenkring, verjaardag, jubileum of kegelclub voorstellen of er wordt regelmatig een aanleiding gevonden, om het glas te heffen en samen veel en lekker te eten.

 8. Minder "doe maar gewoon"

  In Nederland ben je met een grote auto al gauw een patser. In Duitsland respecteren ze het feit dat de persoon veel geld verdient. Hij mag dit dan ook wel laten zien.

 9. Duitsers en Nederlanders weten weinig van elkaar

  Voor Duitsland is Nederland slechts één van de negen buurlanden, en ook nog eens een van de kleinste. De handel tussen Nederland en Duitsland verloopt goed, maar voor de rest weten Duitsers en Nederlanders maar weinig van elkaar.

 10. Oorlog en verkramptheid

  De Duitsers hebben nog altijd veel moeite met hun oorlogsverleden. De oorlogsgeneratie zelf wilde de oorlog zo snel mogelijk vergeten en aan de wederopbouw van Duitsland werken. Zo simpel ging dat natuurlijk niet, en dat werd in het buitenland ook niet geaccepteerd.

© Copyright 2024 - Vertaalbureau Perfect B.V.