In november 2007 heeft het Canadese merk Amazon haar digitale e-reader gelanceerd, de “Amazon Kindle”. Deze e-reader kenmerkt zich door alleen energie te verbruiken wanneer het de tekst op het scherm brengt en niet gedurende het lezen. In 2012 zijn er via Amazon meer dan 800.000 titels verkrijgbaar onder de 10 dollar.

De aanbieders

Amazon is niet het enige merk dat een e-reader op de markt heeft. De concurrent Kobo, tevens afkomstig uit Canada, is zeer actief op de markt van e-readers. In 2012 hadden ze een omzetstijging van 143% gerealiseerd. Het bedrijf is in 3 jaar tijd van 0% gestegen naar ongeveer 20% marktaandeel. De Duitse boekenwinkels ondervinden hevige concurrentie van de e-readers en komen nu zelf met een e-reader op de Duitse markt. De Duitse boekenwinkels Thalia, Weltbild en Hugendubel gaan samenwerken met uitgever Bertelsmann en telecombedrijf Deutsche Telekom. Binnenkort wordt de Duitse Tolino Shine gelanceerd. Het apparaat is te vergelijken met een ouderwetse zwart/wit lezer. Deze e-reader is in 1.500 winkels te verkrijgen en wordt ook online aangeboden worden.

E-readers in Duitsland

Boekhandel Barnes & Noble, afkomstig uit de Verenigde Staten, lanceerde ook een eigen e-reader. Deze e-reader was alleen niet opgewassen tegen de hevige concurrentie van de iPad en hun omzet daalde in het derde kwartaal van 2012 met ongeveer 30%. Het introduceren van een e-reader garandeert dus geen succes. Brancheorganisatie BITKOM heeft geconstateerd dat er in 2012 in Duitsland ongeveer 800.000 e-readers verkocht zijn. De verwachting voor 2013 is dat dit aantal zal gaan stijgen naar ongeveer 1,4 miljoen. De Duitse markt zit nog vol kansen, maar het is van groot belang dat de communicatie goed verloopt. Om het risico op misverstanden en onduidelijkheden zo klein mogelijk te maken, is het verstandig jouw teksten te laten vertalen door een professioneel vertaalbureau.

© Copyright 2022 - Vertaalbureau Perfect B.V.