Nederlandse bedrijven laten behoorlijk wat kansen liggen als het gaat om zaken doen in Duitsland. Reden hiervoor is het niet beheersen van de Duitse taal. Zeker met de huidige economie (die in Duitsland niet slecht is) is het belangrijk om hier veel aandacht aan te besteden. Volgens Nederlandse ondernemers is de oplossing Duits weer een verplicht vak te maken op de middelbare school.
Vorige maand hebben de Nederlands-Duitse Handelskamer (DNHK) en exportorganisatie Fenedex een onderzoek gedaan naar de beheersing van het Duits onder 200 bedrijven. Hieruit bleek dat 90% van de bedrijven denkt dat er veel meer omzet behaald kan worden behaald in Duitsland als de werknemers de taal goed beheersen. Ook gaven 135 van de 200 aan dat de werknemers onvoldoende kennis van de Duitse taal hebben.
Nu is het wel zo dat Duitsers steeds meer bereid zijn om zaken te doen in het Engels, maar dat dit vaak nadelen mee brengt. Wanneer je bijvoorbeeld concurreert met een Duits bedrijf voor een bepaalde opdracht, is een presentatie of onderhandeling in het Engels een grote handicap.
Het bedrijfsleven ziet graag dat Duits weer een verplicht examenvak wordt. Ook zouden scholieren in het basisonderwijs al een stukje Duitse les kunnen krijgen. Verder helpt het ook als er meer nadruk wordt gelegd op actief spreken van het Duits dan op de grammatica.