Spanje; het land van toerisme en de warme zomerzon. Een land met veel mogelijkheden.

De economie in Spanje is hoofdzakelijk gebaseerd op landbouw. De belangrijke landbouwproducten voor Spanje zijn citroenen, druiven, noten, olijven en wijn. Opmerkelijk is het feit dat steeds meer Spaanse bedrijven op het gebied van geavanceerder technologieën meedraaien in de absolute wereldtop. Denk hierbij aan sectoren als vliegtuigbouw, informatica, biotechnologie, zonne-energie en infrastructuurtechniek.

Wanneer u zaken wilt gaan doen met een Spaanse partner moet u er op bedacht zijn dat er behoorlijke cultuurverschillen tussen Nederland en Spanje bestaan.

Spanjaarden verschillen op hun beurt ook weer onderling. Catalanen handelen namelijk anders dan Spanjaarden die woonachtig zijn in de omgeving van Madrid.

Over het algemeen kan wel gezegd worden dat de gemiddelde Spanjaard erg individualistisch is ingesteld. Dit betekent dat Spanjaarden elkaar op zakelijk gebied weinig gunnen. Persoonlijk contact maken en vertrouwen wekken is de sleutel tot zakelijk succes.

Verder geven we hieronder de volgende tips en adviezen:

– Mensen in Zuid-Spanje zijn een stuk formeler dan in Noord-Spanje
– Betalingen voorafgaande de levering vragen is in Spanje uit den boze
– In Spanje hanteert men lange betalingstermijnen
– Laat uw Spaanse vertalingen uitvoeren door specialisten zoals een Spaans vertaalbureau
– Leer Spaans, in Spanje zijn er weinig mensen die een vreemde taal beheersen
– Het eerste gesprek gaat om vertrouwen en een relatie opbouwen

Met deze tips kunt u uw voordeel halen wanneer u zaken doet met Spanjaarden. De bovenstaande tips & adviezen zijn echter op basis van de stereotype Spanjaard opgesteld. Laat u daarom goed informeren over de lokale bevolking wanneer u er voor kiest met Spanje zaken te doen.

© Copyright 2024 - Vertaalbureau Perfect B.V.