Heb je er al eens aan gedacht om met jouw onderneming de grens over te steken? Duitsland is het land met de meeste inwoners van alle landen in Europa en daarmee een zeer interessante markt. Een fijne bijkomstigheid is dat de Nederlandse overheid de export wil stimuleren en ondernemers subsidieert die weinig ervaring hebben met exporteren. Wat houdt deze zogenaamde Prepare2start subsidieregeling eigenlijk in?

Prepare2start

De subsidieregeling is een initiatief van NL EVD, voorheen de Nederlandse Economische Voorlichtingsdienst, met als doel het ondersteunen van ondernemers die geen of weinig ervaring hebben met export. De NL EVD helpt je niet alleen bij het opstellen en implementeren van de exportplannen, je kunt ook een vergoeding krijgen voor de kosten van bepaalde activiteiten.

Om in aanmerking te komen voor de Prepare2start subsidie moet je als onderneming wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moet jouw onderneming logischerwijs in Nederland zijn gevestigd, mag je niet meer dan 100 fulltime medewerkers in dienst hebben en mag jouw omzet over het afgelopen jaar niet meer dan een kwart uit exportinkomsten bestaan. Uiteraard zijn er nog een aantal criteria; op de site van de Kamer van Koophandel vindt je een test om te kijken of je in aanmerking komt voor een dergelijke subsidie.

Bijdrage in de kosten

Indien je in aanmerking komt voor een subsidie kun je van de overheid een bijdrage in de kosten voor bepaalde activiteiten ontvangen. Een aantal van die activiteiten is bijvoorbeeld: marktverkenning, zakenpartners selecteren, juridisch advies inwinnen en opleidingen en beurzen organiseren. Je kunt zelf kiezen door wie je deze activiteiten wilt laten uitvoeren. De hoogte van de bijdrage bedraagt 50% van de gemaakte kosten tot een maximum van € 11.500,- .

Aanvragen?

Het is helaas niet zo dat iedere ondernemer een subsidie kan aanvragen. Het NL EVD heeft elk jaar een bepaald bedrag dat zij onder de uitvoerders van de regeling verdelen. Als er veel aanvragen zijn dan kan het zo zijn dat men het maximum van dit bedrag al heeft bereikt. Het is dus erg belangrijk dat je, wanneer je geïnteresseerd bent, tijdig contact opneemt met een ‘consulent internationale handel’ van de KvK bij jou in de regio. Deze consulent helpt je dan ook geheel kosteloos met het aanvragen van een Prepare2start regeling en het gehele verdere traject.

© Copyright 2024 - Vertaalbureau Perfect B.V.