Voor ons gevoel zit de zomer er nog maar net op of Kerstmis staat alweer voor de deur. Waar komt het woord Kerstmis eigenlijk vandaan? En waarom wordt het eigenlijk in de winter gevierd?

Kerstmis betekent letterlijk de mis van Christus (afgeleid van het Oud-Engelse woord Christes maesse). Het woord mis vindt zijn oorsprong vermoedelijk in de woorden Ite, ecclesia missa est dat ‘heengaan’ betekent. De eerste keer dat het woord ‘kersmisse’ geschreven werd teruggevonden was in het jaar 1274. Waarschijnlijk werd het woord toen al gebruikt voor de benaming van het geboortefeest van Christus. Later werd kersmisse gevormd tot het woord Kerstmis.

Waarom eind december?

De oorspronkelijke West-Europese volken zoals de Noormannen, Kelten, Batavieren en Germanen hadden veel tradities en feesten. Zo werd eind december het Zonnewendefeest gevierd. Het Zonnewendefeest stond symbool voor het feit dat de langste nachten voorbij waren. Vanaf eind december worden de dagen weer langer en warmer.

Het feest werd gevierd met groenblijvende takken en veel licht om het duister tegen te gaan. Hier vindt de hedendaagse kerstboom haar oorsprong. Ook werd er tijdens deze feesten in overvloed gegeten. Ook dit wordt nog steeds gedaan (Kerstdiner).

Invloed van christenen

Kort na het begin van onze jaartelling begon het christendom zich te verspreiden binnen West-Europa. De oorspronkelijke West-Europese volken wilden echter niet al hun feesten en tradities opgeven. Daarom wordt eind december nog steeds feest gevierd. Dankzij de Christenen wordt er tegenwoordig echter niet meer het zonnewende feest gevierd maar de geboorte van Christus. Met deze kennis gedeeld te hebben willen wij u allen hele fijne (zonnewende)feestdagen wensen.

© Copyright 2024 - Vertaalbureau Perfect B.V.

Decemberactie! De hele maand december

10% korting

op jouw offerteaanvraag

Bekijk de actievoorwaarden en gebruik de kortingscode: DECEMBER24

Offerte aanvragen
  Decemberactie