Het zal niemand ontgaan zijn dat Engels een erg belangrijke taal is in de wereld. Er wordt dan ook veel in het Engels lesgegeven op hogescholen en universiteiten in Nederland. Maar of dit nou wel zo bevorderlijk is voor de kwaliteit van studies, daar valt over te discussiëren. Want een groot deel van de studenten zal in de praktijk niet of nauwelijks te maken krijgen met de Engelse taal. Daar komt nog eens bij dat de lessen vaak in gebrekkig Engels worden gegeven. Er zijn natuurlijk uitzonderingen. Dat zijn de opleidingen waarbij het noodzakelijk is dat studenten goed Engels leren spreken en schrijven. Dan is het natuurlijk niet vreemd dat de lessen in het Engels worden gegeven. Echter lijkt het er bijna op dat Engelstalige opleidingen de standaard worden.


In principe mogen onderwijsinstellingen zelf bepalen welke opleidingen zij Engelstalig besluiten te maken. In de wet staat echter wel dat opleidingen in principe Nederlandstalig moeten zijn, tenzij de instelling goede redenen heeft om daarvan af te wijken.

Maar zelfs als die goede redenen aanwezig zijn, is het nog zaak om docenten les te laten geven die de Engelse taal daadwerkelijk goed beheersen. Het komt nog te veel voor dat zij in ‘steenkolenengels’ lesgeven.
Al met al kan er geconcludeerd worden dat de meningen hierover verdeeld zijn. Engels is namelijk een belangrijke taal, met name omdat Nederland toch bij uitstek een exportland is en dus veel met het buitenland zakendoet. Ook het lidmaatschap van de Europese unie speelt hierbij natuurlijk mee. Ook voor de mening van tegenstanders van de onnodige Engelstalige opleidingen valt wat te zeggen. Gebrekkig Engels sprekende docenten zijn niet bevorderlijk voor een kwalitatief goede studie. Wellicht kunnen deze leraren in ieder geval omgeschoold worden.

Persoonlijk ben ik van mening dat wanneer opleidingen niet noodzakelijk in het Engels dienen te zijn, gewoon in het Nederlands moeten worden gegeven. Zéker wanneer docenten zelf niet goed genoeg de Engelse taal beheersen. Dat komt de kwaliteit van opleidingen niet ten goede. Dat betekent overigens niet dat ik Engels niet van belang vind. Integendeel zelfs. Op het Chinees/Mandarijn na is Engels namelijk nog steeds de meest gesproken taal ter wereld. Dat Chinees/Mandarijn op de eerste plaats staan is niet zo gek, met ruim 1 miljard inwoners. Engels zal altijd een grote rol blijven spelen.

Wij leveren topkwaliteit vertalingen voor o.a.

Wij helpen je graag met jouw vertalingen Vertaalbureau Perfect België
Kom vrijblijvend in contact met ons

Wij helpen je graag met jouw vertalingen

Wij helpen dagelijks zowel kleine als grote bedrijven en organisaties hun internationale potentie te benutten. Wij denken met je mee en geven graag advies over de mogelijkheden. Interesse? Vraag dan een vrijblijvende offerte aan!

Vrijblijvende offerte aanvragen
Opdrachtgevers beoordelen ons gemiddeld met een 9.3 op basis van 656 beoordelingen
Blij verrast ben ik door de communicatie, snelheid en de geleverde kwaliteit van Vertaalbureau Perfect!
– Bart van Liempd - Randstad
Randstad logo quote
98% van onze klanten beveelt ons aan Vertaalbureau Perfect België
Onze klanten zijn ons visitekaartje
98% van onze klanten beveelt ons aan
Lees wat klanten zeggen
Gecertificeerd vertaalbureau met kwaliteitsgarantie Vertaalbureau Perfect België
Vertrouw op Vertaalbureau Perfect

Gecertificeerd vertaalbureau met kwaliteitsgarantie

Wij behoren tot de selecte groep vertaalbureaus die zowel ISO-9001 als ISO-17100 gecertificeerd zijn. Uniek is onze kwaliteitsgarantie die op elke vertaling van toepassing is. Daarnaast zijn wij B Corp gecertificeerd. Een B Corp realiseert ook sociale en duurzame impact. Zo willen wij globalisering positief laten bijdragen. Elke dag een beetje beter worden is ons streven. Dit doen we al ruim 15 jaar.

Bekijk onze certificeringen
Het vertaalbureau dat de vaktaal van jouw doelgroep spreekt Vertaalbureau Perfect België
Vertaalbureau voor ieder vakgebied

Het vertaalbureau dat de vaktaal van jouw doelgroep spreekt

Jaarlijks vertalen wij voor ruim 2.000 uiteenlopende organisaties en worden onze teksten in alle windstreken gelezen. Ons team van in-house vertalers en taalspecialisten vindt de terminologie en toon waar jij mee verder kunt.

Bekijk al onze taalspecialismen
Meet the team

Wie zijn wij?

We ontmoeten je graag persoonlijk, maar ontdek vast wie we zijn.
Ontmoet ons team
Ontmoet ons team
© Copyright 2022 - Vertaalbureau Perfect B.V.