Al een lange tijd streden Franse feministen tegen de aanspreektitel ‘mademoiselle’. En het is dan eindelijk zover: de term mademoiselle – werd gebruikt voor niet-getrouwde vrouwen – wordt geschrapt uit alle officiële brieven en andere documenten. En dat terwijl het nog niet eens zo lang geleden is dat de presentator van het Franse journaal de vrouwelijke kijkers zelfs nog met mademoiselle en madame aansprak. Dat de regering het woord juist nu afschaft, lijkt overigens te maken te hebben met het feit dat Frankrijk in verkiezingstijd verkeert..

De reden dat Franse vrouwen graag van deze aanspreektitel af wilden, was omdat zij altijd hun burgerlijke staat moesten prijsgeven. En dat dat tegen hun wil in. Daar waar de mannen slechts ‘monsieur’ konden aankruisen, moesten de vrouwen altijd een keuze maken tussen ‘madame’ of ‘mademoiselle’. Dat wil dus zeggen gehuwd of niet gehuwd. Jaren geleden bestond er voor de heren ook eenzelfde soort woord, namelijk ‘damoiseau’. Dit woord wordt al jarenlang niet meer gebruikt, dus waarom dan wel mademoiselle?

Na jarenlange strijd van Feministen is het woord nu dus eindelijk afgeschaft. Een tijd terug lieten de feministen in Frankrijk van zich horen. Zij riepen op tot een verbod, omdat zij het onderscheid dat gemaakt werd discriminerend en seksistisch vonden. Daarom begonnen zij de campagne: ‘Mademoiselle, een hokje te veel’ (Mademoiselle, la case en trop!). Daarmee doelen zij dus op het hokje dat moet worden aangekruist: Mademoiselle of Madame.

Ook in Nederland heeft een dergelijke term bestaan. Ongetrouwde vrouwen werden in Nederland vroeger aangesproken met ‘mejuffrouw’. Die term verdween in ons land echter al in de jaren 70, ook onder de druk van het feminisme. Nu denk je misschien, is dit niet allemaal wat overdreven? ‘Het klopt dat het misschien maar een detail lijkt, maar het staat symbool voor ongelijkheid’, aldus de reactie van een feministe. Dit is dus een stap in de goede richting naar meer gelijkheid in Frankrijk tussen mannen en vrouwen.

Wij vertalen voor

Wij helpen je graag met jouw vertalingen Vertaalbureau Perfect België
Kom vrijblijvend in contact met ons

Wij helpen je graag met jouw vertalingen

Wij helpen dagelijks zowel kleine als grote bedrijven en organisaties hun internationale potentie te benutten. Wij denken met je mee en geven graag advies over de mogelijkheden. Interesse? Vraag dan een vrijblijvende offerte aan!

Vrijblijvende offerte aanvragen
Opdrachtgevers beoordelen ons gemiddeld met een 9.3 op basis van 615 beoordelingen
Alles verliep heel vlot, we werden goed geïnformeerd, en de kwaliteit van de vertaling was zeer goed. Zeer snelle en duidelijke communicatie. Staan open voor suggesties.
– Marlies De Coninck - Universiteit Gent
Referntie vertaalbureau universiteit gent
98% van onze klanten beveelt ons aan Vertaalbureau Perfect België
Onze klanten zijn ons visitekaartje

98% van onze klanten beveelt ons aan

Lees wat klanten zeggen
Gecertificeerd vertaalbureau met kwaliteitsgarantie Vertaalbureau Perfect België
Vertrouw op Vertaalbureau Perfect

Gecertificeerd vertaalbureau met kwaliteitsgarantie

Wij behoren tot de selecte groep vertaalbureaus die zowel ISO-9001 als ISO-17100 gecertificeerd zijn. Daarnaast geldt voor elke professionele vertaling een kwaliteitsgarantie. Elke dag een beetje beter worden is ons streven. Dit doen we al ruim negen jaar.

Meer over onze kwaliteit en garantie
Het vertaalbureau dat de vaktaal van jouw doelgroep spreekt Vertaalbureau Perfect België
Vertaalbureau voor ieder vakgebied

Het vertaalbureau dat de vaktaal van jouw doelgroep spreekt

Jaarlijks vertalen wij voor ruim 2.000 uiteenlopende organisaties en worden onze teksten in alle windstreken gelezen. Ons team van in-house vertalers en taalspecialisten vindt de terminologie en toon waar jij mee verder kunt.

Bekijk al onze taalspecialismen
Meet the team

Wie zijn wij?

We ontmoeten je graag persoonlijk, maar ontdek vast wie we zijn.
Ontmoet ons team
Ontmoet ons team
© Copyright 2021 - Vertaalbureau Perfect B.V.