Wanneer u een vaste bezoeker of klant bent van ons vertaalbureau bent u ongetwijfeld de term ‘EN-15038’ tegengekomen. Wellicht weet u ook dat het een kwaliteitskeurmerk betreft. Maar wist u dat minder dan 1% van alle Nederlandse vertaalbureaus EN-15038 gecertificeerd is?

Algemeen

EN 15038 is het Europese kwaliteitskeurmerk voor vertaalbureaus. Sinds 2006 vervangt het alle nationale normen binnen de vertaalbranche. De certificering voor vertaalbureaus is een initiatief van het Europese normalisatie-instituut CEN en de Europese vereniging van vertaalbureaus EUATC. De Nederlandse versie van de EN-15038 betreft de NEN-EN-15038. Kiwa Nederland B.V. is in Nederland verantwoordelijk voor de audit en certificering van de NEN-EN-15038 norm.

Andere kwaliteitskeurmerken

Vóór de invoering van de EN 15038 norm in 2006 hanteerden vertaalbureaus de norm ISO 9001. Echter is de ISO 9001 een algemene norm voor kwaliteitsmanagementsystemen en spitst zich dus niet specifiek toe op vertaaldiensten. Daarnaast biedt een ISO 9001 certificering (in tegenstelling tot de NEN-EN-15038 certificering) niet per definitie een kwaliteitsgarantie voor de geleverde diensten. De ISO 9001 norm stelt slechts dat een organisatie volgens een afgesproken manier aan kwaliteitsmanagement doet.

Onderdelen van de NEN-EN-15038

De NEN-EN-15038 is één van de belangrijkste belangrijkste toegevoegde waarde voor een vertaalbureau. De in de norm gestelde eisen gelden voor zowel de kwalificatie van vertalers en correctoren als voor interne bedrijfsprocessen. Alle stappen binnen de bedrijfsvoering van een vertaalbureau en binnen het vertaalbureau dienen controleerbaar en transparant te zijn. De NEN-EN-15038 norm is onderverdeeld in drie onderdelen, dit zijn:

- Basisvereisten op het gebied van human resources en vertaalprocessen
- Relatie tussen de klant en de aanbieder van vertaaldiensten
- Procedures voor vertaaldiensten

In de sectie ‘De basisvereisten Human Resources en vertaalprocessen’ wordt beschreven over welke competenties vertalers en andere betrokkenen dienen te beschikken bij een project. Ook worden er strenge eisen gesteld aan de gebruikte technologieën binnen de organisatie zoals vertaaltools en communicatiemiddelen.

‘Relatie tussen de klant en de aanbieder van vertaaldiensten’ beschrijft het stappenplan van het proces vanaf het aanvragen van een offerte tot aflevering van het vertaalde werk aan de klant.

Tot slot zijn er nog aantal procedures die vertaaldiensten dienen te hanteren. Zo wordt onder andere gesteld dat het vertaalbureau moet beschikken over gedocumenteerde procedures van het gehele offerte traject.

KIWA Nederland

De NEN-EN-15038 norm is opgesteld door KIWA Nederland B.V. KIWA is een internationaal opererend bedrijf wat zich bezig houdt op het gebied van kwaliteitszorg. Het bedrijf is voortdurend bezig om processen, producten, medewerkers en organisaties te verbeteren. Wilt u weten welke vertaalbureaus over een NEN-EN-15038 certificaat beschikken, ga dan naar deze website en vul bij Norm ‘15038’ in.

Conclusie
Concluderend kan gezegd worden dat wanneer u gegarandeerd wilt zijn van hoge kwaliteit vertalingen, kies dan voor een vertaalbureau welke beschikt over een NEN-EN-15038 certificering.

Wij helpen je graag met jouw vertalingen

Wij helpen dagelijks zowel kleine als grote bedrijven en organisaties hun internationale potentie te benutten. Wij denken met je mee en geven graag advies over de mogelijkheden. Interesse? Vraag dan een vrijblijvende offerte aan!

Vrijblijvende offerte aanvragen >
Opdrachtgevers beoordelen ons gemiddeld met een 9.3 op basis van 505 beoordelingen
Alles verliep heel vlot en de kwaliteit van de vertaling was zeer goed.
Marlies De Coninck - Universiteit Gent
Referentie vertaalbureau universiteit gent wit

Wij vertalen met veel plezier en aandacht voor deze klanten

Zalando

"Aan de hand van een perfecte eerste proefvertaling kregen wij direct vertrouwen. Persoonlijk hebben wij de stijl van de vertaling besproken. Er is een terminologielijst opgesteld en deze is perfect aangehouden."

Elseline Tolhoek

Universiteit Gent

Alles verliep heel vlot, we werden goed geïnformeerd, en de kwaliteit van de vertaling was zeer goed. Zeer snelle en duidelijke communicatie. Staan open voor suggesties.

Marlies De Coninck

Samsung

Ik kan er heel kort over zijn: dit vertaalbureau doet haar naam eer aan. Sterke punten: Snelheid, duidelijk online proces.

Hans Olivier

Gecertificeerd vertaalbureau met kwaliteitsgarantie

Wij behoren tot de selecte groep vertaalbureaus die zowel ISO-9001 als ISO-17100 gecertificeerd zijn. Daarnaast geldt voor elke professionele vertaling een kwaliteitsgarantie. Elke dag een beetje beter worden is ons streven. Dit doen we al ruim negen jaar.

Meer over onze kwaliteit en garantie >
Gecertificeerd vertaalbureau met kwaliteitsgarantie

Onze werkwijze om tot een perfecte vertaling te komen

De weg naar de perfecte vertaling laat onze werkwijze zien. Deze heeft gezorgd voor onze goede prijs-kwaliteitverhouding, uitstekende beoordelingen en vele tevreden klanten. Elke vertaalopdracht doorloopt een aantal stappen:

Offerteaanvraag

Offerteaanvraag

We ontvangen je teksten, wensen en sturen een passend voorstel.
Revisie en oplevering

Revisie en oplevering

De revisor reviseert de vertaling en wij leveren jou de vertaling.
Kwaliteitsgarantie

Kwaliteitsgarantie

Ook na de levering blijf je verzekerd van onze kwaliteitsgarantie.

Het vertaalbureau dat de vaktaal van jouw doelgroep spreekt

Jaarlijks vertalen wij voor ruim 2.000 uiteenlopende organisaties en worden onze teksten in alle windstreken gelezen. Ons team van in-house vertalers en taalspecialisten vindt de terminologie en toon waar jij mee verder kunt.

Bekijk al onze taalspecialismen >

We ontmoeten je graag persoonlijk, maar ontdek hier vast wie we zijn

Ons team bestaat uit native vertalers en mensen met verschillende expertises en achtergronden. We begrijpen jouw invalshoek en we vullen elkaar goed aan, waardoor we je met bijna elke vertaalopdracht kunnen helpen.
Ontmoet de mensen in ons team >